Tuesday, February 7, 2017

Khasiat Tamar Cocoa

Bismillahirrahmaanirrahiim....

OK hari ni saya nak share kelebihan tamar cocoa (Koko Kurma) yang digilai oleh anak buah saya....

Serbuk koko adalah produk yang dihasilkan bersama lemak koko sebagai bahan terakhir dalam pemprosesan buah koko.  Dianggarkan 100 gram serbuk koko mengandungi pelbagai zat yang diperlukan oleh tubuh manusia termasuklah 10% lemak, 22.4% protein, 46.7% karbohidrat, 2.8% theobromina dan pelbagai vitamin iaitu A, B, D dan E.

Kurma adalah bauh yang tumbuh dari pohon palem keluarga Arecaceae dari genus phaenix.  Nama ilmiah kurma adalah dactylifera phoenix. Kurma diyakini berasal dari tanah di sekitar tepi sungai Nil dan Efrat.

Antara Kelebihannya Campuran Tamar Cocoa adalah:-


  • Anti Stress
  • Anti oksidan
  • Anti Keradangan
  • Penjagaan kulit
  • masalah anemia
  • Kesihatan jantung
  • Merangsang minda
  • Menguatkan tulang
  • Mengawal tekanan darah
  • Mengelakkan pembekuan darah
  • Mengawal kerosakan sel & tisu
  • Dan...membantu proses tumbesaran kanak-kanak.

Jadi, sebaiknya si ibu yang sedang mengandung digalakkan untuk minum tamar cocoa supaya susu ibu lebih banyak dihasilkan bagi membantu tumbesaran kanak-kanak itu.

Macam saya ni lebih suka minum tamar cocoa dalam bentuk serbuk 900 gram daripada bentuk sachet tu sebab boleh jimat sikit,.. OK la...nanti sy update lagi tentang tamar cocoa ni ye...
Sapa-sapa yang nak bolehlah wasap saya 012-5771307.




1 comment: